5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Podgorica
(pogledajte na mapi)

Podgorica - je glavni i najveći grad Crne Gore, koji zauzima površinu od oko 1.500 km2. Prema poslednjem popisu, stanovništvo Podgorice je skoro 200 hiljada ljudi. Grad je okružen planinama, tako da tokom šetnje ulicama glavnog grada možete uživati u prirodnim ljepotama planina i brda Podgorice. U glavnom gradu ima nekoliko brda, jedan koji se zove Gorica. Ovo objašnjava porijeklo imena grada. Urbani pejzaži upotpunjuju rijeke Morača i Ribnica.
 
Istorija grada.

Pogodan geografski položaj i povoljna klima doline još prije 2000 godina su privukli ovdje ilirska plemena. Kasnije, ove teritorije su osvojili Rimljani, i ovdje su se pojavila tri naselja - Alata, Birziminium, i Doklea.

U V vijeku nakon pada Rimskog carstva, na ovo područje su došla prva slovenska plemena, koji su bez prestanka ratovali sa Vizantijom u nadi da će formirati svoju državu. Na obali rijeke Ribnice, su osnovali novi grad sa istim imenom. Prvi pomen o ovom gradu datira od vremena vladanja dinastije Nemanjića, u ovom gradu je rođen rodonačelnik dinastije - Stefan Nemanja. Naziv "Podgorica" prvi put se pominje u arhivskim dokumentima 1326. godine. U XIV vijeku se poboljšava ekonomski značaj ovog mjesta, zbog činjenice da se grad nalazio na trgovačkom putu između Srbije i Dubrovnika.

Međutim, 1474, turci su osvojili grad i pretvorili ga u bastion tvrđavu protiv crnogorskih plemena, koja su više puta pokušala da je zauzmu. U isto vrijeme u gradu je bila izgrađena tvrđava Depedogen. Kraj 400 godišnjoj otomanskoj okupacije je postavljen samo na Berlinskom kongresu 1878. godine, koji je priznao nezavisnost Crne Gore. Tako, grad je postao dio nove države.

Prve godine XX vijeka su bile godine aktivnog razvoja Podgorice, pojavila su se velika preduzeća, izgrađeni su novi putevi. Ali početak Prvog svjetskog rata je bio opet crna stranica u istoriji grada. 1916. godine, grad je bio pod austro-ugarskom okupacijom, koja je trajala do 1918. godine. Tokom bombardovanja u Drugom svjetskom ratu Podgorica je bila skoro potpuno uništena. 19.Decembra 1944.godine grad je bio oslobođen partizanima.

Kad je grad već ušao u sastav Jugoslavije, 13. jula, 1946. godine grad dobija novo ime Titograd, u čast maršala Josipa Broza Tita i status glavnog grada Crne Gore. Istorijsko ime je bilo vraćeno gradu 2.aprila 1992.godine.

Znamenitosti.

Podgorica, privlači turiste svojim istorijskim i arhitektonskim spomenicima, muzejima i galerijama.

Prvo možete posjetiti Gradski muzej u Podgorici, koji je osnovan 1950. i ima jedinstvene eksponate ilirske i rimske ere. Izložba je podijeljena na 4 dijela: arheološki, etnografski, istorijski i kulturno-istorijski. Kolekcija muzeja ima štampane knjige Božidara Vukovića, stare mape i kovani novac, tradicionalne kostime i predmete domaćinstva.

Kada izađete iz muzeja sa lijevoj strani će biti raskrsnica. Na raskrsnici skrenite desno - kroz 2 kvartala vidjećete spomenik A.S. Puškina i njegove supruge Natalije Gončarove. Spomenik je podignut 2002. godine u znak posebnog poštovanja rada pjesnika kojim je nekada se interesovao i glavni pisac Crne Gore - Petar II Petrović Njegoš. Spomenik Njegoša nalazi se u blizini.
Spomenik Puškinu
U centru grada se nalazi glavni trg sa fontanom u sredini - Trg Republike - mjesto za sve vrste događaja: koncerti, skupovi i bazari.

Kad prođete ulicu Slobode (ako ste okrenuti leđima ka fontani na trgu, onda morate ići lijevo), vi ćete doći do brda Gorica, koje služi parkingom. Od imena ovog brda je ime grada. U blizini se nalazi najstarija zgrada u Podgorici i glavna atrakcija - Crkva Svetog Đorđa, koji se nalazi u podnožju Gorice, izgrađena u X-XI v. Ovdje su očuvane freske 1670 god., a u oltarskom prostoru je nekada bio tajni podzemni prolaz.
Gorica i crkva svetog Đorđa
Lifehack: Gorica je odlično mjesto za šetnju: popnite se na brdo,odatle se pruži pogled na cijeli grad.

Na Gorici se nalazi spomenik Partizanu-borcu od 1957 god. Ovdje je sahranjeno 97 heroja koji su poginuli u narodnooslobodilačkoj borbi od strane jugoslovenskih partizana protiv nacističkih okupatora, uz podršku sovjetskih vojska u 1941-1945.

Vraćajući se sa Gorice na široki bulevar Ivana Crnojevića, idete desno pored opštinskog stadiona, a dalje ćete doći do jedne gradske znamenitosti - mosta "Milenijum". On povezuje dvije obale rijeke Morače i sagrađen je 2005. godine prema projektu arhitekta Mladena Ulevića. Dužina mosta - 140 metara, a visina pilona -. 57 m. Izgradnja je koštala 7 miliona eura. Naročito je slikovit most noću u svetlu posebnog osvetljenja.
Millennium Bridge
Godinu dana ranije, na obali Morače je bio postavljen spomenik "Vladimir Visotski" - ako pređete most spomenik će biti sa lijeve strane. U blizini se nalazi pješački Moskvovski most 105 m dužine.

Malo dalje od centra se nalazi Stara Varoš, mali stari grad Podgorice. Od vremena turske okupacije ovdje su ostale uske ulice, dvije džamije i Sahat-kula. Kula je bila podignuta 1667. godine, a postavljeni sat je bio specijalno uvezen iz Italije i dugo vremena je bio jedini u gradu. Visina kule je 16 m.
Sahat kula
Ako želite da nastavite šetnju kroz grad, obavezno posjetite živopisni park Petrović. Ovdje se nalazi crkva Svetog velikomučenika Dimitrija. Takođe, ovdje je Dvorac Petrovića sa Galerijom Umjetnosti, a uključuje i "Perjanički dom", dvorsku kapelu i drugi objekti. Od 1995. godine, galerija je uključena u sastav "Centra Savremene Umjetnosti". Galerija ima više od 1.500 umjetničkih djela iz cijelog svijeta. U salama galerija redovno se održavaju izložbe, koje privlače pažnju mnogih ljubitelja slikarstva i skulpture.
 U Podgorici se nalazi najveći u Crnoj Gori hram Hristovog Vaskrsenja.
Hram Hristovog Vaskrsenja
Njegova izgradnja, koja je počela 1993. godine, izvršena na donacije vjernika, kao i uz finansijsku podršku Vlade.

U gradu se nalaze 2 velika tržna centra. "Delta City" predstavlja zonu trgovine pod krovom u kojoj je smješteno više od 70 radnji, igrališta za djecu, kozmetički saloni, kafići i multipleksni bioskop. "Mall of Montenegro" otvoren je 2010. godine. Ovaj tržni centar posjeduje veliki supermarket, teretanu, igralište za djecu, kuglanje, kafiće, uključujući sa živom muzikom, diskoteku (četvrtak, petak, subota 21:00- 3:00) i različite prodavnice odjeće.

Centar Podgorice ima veliki izbor restorana. Od lokalnih ribljih specijaliteta preporučujemo riblju supu, riblji paprikaš, prženu i dimljenu ribu. Ljubitelji mesa mogu probati jagnje u loncu. Često mesna jela u Podgorici se prave sa kajmakom - slanim kremom. Odlični su u Podgorici domaći sir i med. Dodatno uz večeru možete naručiti lozovaču - rakiju, koja se služi ovdje sa pršutom.
 
Kako doći do grada?

Po dolasku na podgorički aerodrom je najbolje naručiti gradski taksi jer taksi privatnih kompanija mogu biti puno skuplji. Iskusni putnici kažu da na 800 metara niz puta od aerodroma u Podgorici se nalazi željeznička stanica "Aerodrom". Odavde možete za sedam minuta stići vozom do Podgorice. Ali mana ovog putovanja je da vozovi idu dugim intervalom.

Od Podgorice, odnosno autobuske stanice, lako se može doći do bilo koje destinacije u Crnoj Gori i šire. U gradu, možete koristiti autobuse. Jedna vožnja košta oko 0,8 eura, karte se mogu kupiti kod vozača.
Kao glavni grad  Podgorica nudi širok izbor smještaja. Možemo izdvojiti hotel "Podgorica 4*", koji se nalazi na živopisnoj obali rijeke Morače, u neposrednoj blizini centra grada, ili Ramada 4* - dobitnik nagrade "najbolji hotel u Podgorici 2012.".

Podgorica  je glavni grad Crne Gore. Ne možemo ga definisati kao tipična evropska prijestonica, ali Podgoricu vrijedi posetiti zbog svoje jedinstvene atmosfere, divne kombinacije starog i novog, gdje se možete upoznati sa kulturom Crne Gore, a tokom ljeta se kupati u rijeci i sunčati se.
 

Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter


rs
Ostavi komentar

Vrste izleta: Pregled izlet, Kombinovana

Vrste izleta: Individualna

Trajanje izleta: 12 sati.

Jezik izleta: EN, ME, RU

Vrste izleta: Hodočašne, Autom + Pešačka

Vrste izleta: Individualna

Trajanje izleta: 8 sati.

Jezik izleta: ME, RU

Vrste izleta: Pregled izlet, Instagram

Vrste izleta: Individualna

Trajanje izleta: 10 sati.

Jezik izleta: EN, ME, RU

Vrste izleta: Degustation (vino, rakija...), Autom + Pešačka

Vrste izleta: Individualna

Trajanje izleta: 7 sati.

Jezik izleta: ME, RU

Vrste izleta: Pregled izlet, Kombinovana, Instagram

Vrste izleta: Individualna

Trajanje izleta: 12 sati.

Jezik izleta: ME, RU

Vrste izleta: Instagram, Autom + Pešačka

Vrste izleta: Individualna

Trajanje izleta: 6 sati.

Jezik izleta: ME, RU

Vrste izleta: Degustation (vino, rakija...), Gastro izlet

Vrste izleta: Individualna

Trajanje izleta: 7 sati.

Jezik izleta: EN, ME, RU

Kao i strana, podelite ga sa prijateljima

Ostavi komentar

Takođe pogledajte

Još više objekata i mjesta u Crnoj Gori u istoj kategoriji

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY