5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Podgorica
(pogledajte na mapi)

Glavni grad Crne Gore - Podgorica, poznat je po mnogim istorijskim, arhitektonskim, kulturnim i prirodnim znamenitostima. Arhitektura grada je prilično raznolika i jedinstvena - ovde, među novim modernim hotelima i restoranima, tržnim i zabavnim centrima, možete pronaći drevne građevine, istorijske kuće, crkve i razne objekte velike vrijednosti i baštine zemlje.

13. jula 2005. godine, na Dan državnosti Crne Gore, Podgorica je postala bogatija za još jednu atrakciju - Most Milenijum. Nije teško pretpostaviti da je most dobio svoje ime zbog svoje godine izgradnje. Oblik ovog mosta je toliko neobičan i jedinstven, da je nemoguće pogrešiti sa bilo kojim drugim u cijelom svijetu. Posebno slikovit most noću, zbog posebne rasvete.

Ovaj spomenik arhitekture, uprkos svom kratkom postojanju, već je osvojio veliku ljubav lokalnog stanovništva i turista. Most Milenijum već nekoliko godina smatra se vizit karticom ne samo Podgorice, već i cijele Crne Gore.
Most Milenijum u Podgorici, Crna Gora
Most Milenijum izgrađen je za manje od godinu dana, a njegovo otvaranje se poklopilo sa ulaskom zemlje u novi, 21. vijek - doba tehnologije i napretka, što se ogledalo u dizajnu mosta. Milenijum most je podignut na osnovu projekta balkanskog arhitekte Mladena Uličevića, profesora građevinarstva, a troškovi izgradnje su iznosili oko 7 miliona eura.

Karakteristike arhitekture mosta.​

Most Milenijum je izgrađen preko najveće reke u Crnoj Gori - Morače i povezuje Stari grad Podgorica, u kojem se koncentriše stare zgrade i Novi grad, ili da budemo precizniji, bulevar I.Crnoevića i ulicu "13. jul". Ovo je viseći most sa pilonom, visine 57 metara iznad ceste, sa 12 kablova, dok je još 24 pričvršćeno za kontrategove. Dužina je oko 140 metara preko rijeke (173 metara od jednog do drugog kraja mosta), širina je 24 metara, a visina, kao što je ranije spomenuto, - 57 metara.

Dizajn mosta Milenijum u Crnoj Gori​ do donekle podseća zarubljenu piramidu
Dizajn mosta Milenijum​ do donekle podseća zarubljenu piramidu sa kojoj zategnuti moćni kablovi, obezbeđujući stabilnost i pouzdanost dizajna. U njegovoj konstrukciji korišćeni su najsavremeniji materijali, a najiskusniji stručnjaci realizovali su inženjerske planove. Most Milenijum ima dvije saobraćajne trake, kao i specijalizovane pešačke staze na obe strane, na kojima možete voziti i bicikl. Odavde možete uživati u prirodnim lepotama rijeke ispod mosta.
 
Lifehack: Najbolji pogled na most Milenijum otvara se sa pešačkog mosta "Moskva-Podgorica", koji možete videti na mnogim fotografijama
(P.S. na fotografiji on se nalazi sa leve strane od mosta Milenijum). Odatle možete videti izgled i neobičnu arhitektonsku strukturu, kao i napraviti slike i selfie.

Nedaleko od mosta Milenijum, takođe na obali Morače je spomenik sovjetskom pesniku, kompozitoru i glumcu Vladimiru Visotskomu, koji često dolazio u Podgorici, pa čak i spominjao grad u svojim pesmama. Spomenik je instaliran u 2004. godini, skulptor je Aleksander Taratinov, koji je takođe autor spomenika A.Puškinu u centru Podgorice.

Most Milenijum odlično se uklapa u celokupan izgled Podgorice i zasluženo je postao popularnim turističkim mestom, koje vredi posjetiti prilikom dolaska u glavni grad Crne Gore.
 

Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter


rs
Ostavi komentar

Vrste izleta: Hodočašne, Autom + Pešačka

Vrste izleta: Individualna

Trajanje izleta: 8 sati.

Jezik izleta: ME, RU

Vrste izleta: Degustation (vino, rakija...), Autom + Pešačka

Vrste izleta: Individualna

Trajanje izleta: 7 sati.

Jezik izleta: ME, RU

Kao i strana, podelite ga sa prijateljima

Ostavi komentar

Takođe pogledajte

Još više objekata i mjesta u Crnoj Gori u istoj kategoriji

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY