Tvrđava Kanli Kula ("Krvava kula")

5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Herceg Novi
(pogledajte na mapi)
U Crnoj Gori, puno istorijskih i kulturnih mjesta, starih spomenika arhitekture i drugih atrakcija. Sve su zanimljive i fascinantne na svoj način, ali posebnu pažnju turista privlači stvarno "strašne" stare zgrade. Šta znači strašno mesto? Mnogi objekti u Crnoj Gori imaju strašne tajne, negde postoji mračna prošlost, u drugim cijelo tijelo oseća energetiku bola i patnje, a na nekim mestima je jednostavno strašno, jer je prazno.

Tvrđava Kanli Kula se smatra takvim istorijskim mjestom, koje u prošlosti ima krvave tačke. Međutim, ovo je sve istorija, kao i u ostalom, postoje i minusi i prednosti. Sada ćemo pokušati da vam ispričamo sve o tome.
 
Kanli Kula: zamak, tvrđava, pozorište i zatvor.​
 
Kanli Kula: zamak, tvrđava, pozorište i zatvor
Jedno od najpopularnijih mesta u Crnoj Gori, koje godišnje privlači milione turista iz cijelog svijeta, je tvrđava Kanli Kula u gradu Herceg Novi, čije ime, prevedeno sa turskog znači "Krvava kula".

Ova "krvavo" ime tvrđave nije bilo slučajno, jer dugi niz godina dvorac se smatrao ne samo odbrambena tvrđava ... Naziv Kanli Kula su dali turci, koji su vladali ovde pre više od 400 godina. Tokom vladavine Otomanskog carstva ovde se nalazio monstruozni zatvor u kojem mučeni i ubijani mnogi borci za slobodu Crne Gore i protivnike turske okupacije, koje su imale kazne, i iz kojeg niko nije mogao da pobegne.

 Lifehack: Verovalo se da su vrata zamka otvaraju se samo na jedan način - izaći živim iz zatvora je bilo nemoguće.

Kažu da se do sada na zidovima kasemata vidi puno zidnih slika koje imaju užasne priče zatvorenika zamka. Na primer, turske galije na ovim slikama bile su široko korišćene u XVI i XVII vijeku, što ukazuje na to da je utvrđenje bilo korišćeno kao zatvor gotovo odmah nakon njegove izgradnje na osvojenoj teritoriji. Dakle je to tako ili ne - ne znamo, ali turistima, na žalost, dostupan je samo gornji dio utvrđenja. Sav unutrašnji prostor, uključujući i bivše komore, zatvoreni su za posjetu.

 Lifehack: Pored toga, tvrđava ima još jedno ime - Porte di terra, ali je vremenom potpuno zaboravljena, a sada je poznata samo kao Kanli-Kula.

Tvrđava Kanli Kula nalazi se na vrhu planine u sjevernom dijelu Starog grada Herceg Novog. Ova moćna, dovoljno visoka i istovremeno veoma mračna izgradnja, okružena mnogim mističnim tajnama i legendama, nalazi se na 85 m nadmorskoj visini i stoji iznad cijelog grada. Gledajući nju, vi ćete osetiti neki unutrašnji strah, a u glavi će se pojaviti najstrašnije asocijacije: zatvorenik zamka If, čovjek sa gvozdenom maskom, strašni metalni lanci...
 
Istorija Kanli Kula.​

U to vreme, na teritoriji današnje Crne Gore nije bilo centralne vlasti, pa zato dobro naoružano i organizovano Otomansko carstvo, kojem se sviđala ova zemlja, bilo je lako osvojiti zemlju . Međutim, crnogorci nisu hteli ovako lako dati svoju zemlju i stalno vodili žestoku borbu protiv okupatora. Zato oko grada turci su gradili različita utvrđenja i tvrđave za zaštitu već osvojenih teritorija, kao i sve vrste zatvora, gde su držali i kaznili svih ko su protiv njihove vlasti.

Prva uspomena tvrđave Kanli Kula se pojavila u istorijskim dokumentima XVII vijeka, u napomenama turskog putopisca Evlije Čelebi, koji je posetio grad u 1664. Međutim, kako su otkrili savremeni arheolozi, tvrđava je izgrađena mnogo ranije - otprilike sredinom XVI vijeka. Da se ​​uspostavi precizniji datum je sada nemoguće zbog duge istorije utvrđenja i prirodnog i veštačkog uništenja kao rezultat opsade i bombardovanja.

Posle zauzimanja teritorija oko strateškog značajnog Herceg Novog, turci su podigli moćne zidove tvrđave, koje su trebale zaštititi gradske granice (nisu preživjeli do današnjeg dana). Tvrđava sa krvavom kulom postala je dio cijelog utvrđenja i kontrolisala čitavo područje.

Tokom 60-tih godina XX. vijeka, tvrđava Kanli Kula, kao rezultat velikih radova, rekonstruisana je i otvorena za posetioce kao muzej na otvorenom, a dvorište pretvoreno je u letnji amfiteatar. Do danas ovo je možda najveća i najoriginalnija letnja bina na cijeloj Jadranskoj obali. Dizajnirana je za 1000 sedišta, a ukupno pozorište može da primi do 15 hiljada gledalaca. Često ovo pozorište je domaćin pozorišnih predstava i nastupa, stilizovanih u srednjem vijeku, jer zidovi antičke tvrđave služe kao izvrsna prirodna predjela, prenoseći atmosferu udaljenih vremena.

1979. godine, bina je ozbiljno oštećena jakim zemljotresom, ali do 1988. godine je obnovljena. S vremena na vreme održavaju se koncerti, poznati muzički festival Sunčane Skale i godišnji Festival filmova.

Letnji amfiteatar u tvrđave Kanli Kula, Herceg Novi, Crna Gora
 Lifehack: Tokom dugogodišnjeg postojanja, tvrđava je više puta promenjena i ponovo izgrađena, što je značajno uticalo na njen izvorni izgled. Na primer, kapiju u južnom zidu tvrđave napravili su austrijanci, tako da možete da uđete u glavnu kulu kraćim putem.

I ovaj zamak, kako nije čudno, veoma je popularan između mladenaca. Brojni mladi parovi maštaju da provedu svoje venčanje u zidovima ovog zamka. Oni se ne plaše činjenice da su ovde bili kažnjivani ljudi, zidovi izgradnje videli puno ljudske krvi. Razumljivo je - okolo je takva lepota, romantika i neverovatan pogled !

Za svoju dugu istoriju, tvrđava je obnovljena više puta i bila izložena prirodnom i veštačkom razaranju od kolapsa, zemljotresa, napada i sila, zbog čega se njen izgled stalno menjao. Međutim, glavni dio tvrđave ostao je nepromijenjen i zadržao autentičan izgled do današnjeg dana.

 Lifehack: Od dubina vijekova do sada, u istom stanju je ostao samo rezervoar za vodu, koji se nalazi u zapadnom dijelu tvrđave Kanli Kula. Postoji verzija da za njegovu izgradnju koristili dio podzemnog prolaza, koji iskopan ranije od tvrđave Španjola do donjeg grada.
 
Arhitektura tvrđave Kanli Kula.​

Veličina tvrđave Kanli Kula zadivljuje maštu turista i ističe se među ostalim zgradama grada. Unutrašnji trg tvrđave je 70x60 m, dok debljina njegovih zidova na nekim mestima prelazi 20 m.
Veličina tvrđave Kanli Kula, Herceg Novi, Crna Gora
Tvrđava Kanli-Kula je spomenik utvrđenje arhitekture osmanskog perioda u istoriji Herceg Novog. Pojavila se malo kasnije od susjedne tvrđave Španjole, čime označila čvrstu želju turskih vladara ostati na ovom dijelu jadranske obale. Različiti zidari i razne vrste strelnica jasno pokazuju kako se tvrđava promenila tokom vekova, na primer, uz dolazak i razvoj vatrenog oružja. Ranije je ulaz u tvrđavu bio samo na južnoj strani - iz starog grada, ali danas je i sjeverni prolaz, koji stvoren kasnije kao rezultat analize dijela sjevernog zida.
Архитектура крепости Канли Кула в Херцег-Нови, Черногория.
Kao što je već pomenuto, najvažnija znamenitost tvrđave Kanli Kula je jedan od najatraktivnijih amfiteatara Jadrana (do 15 hiljada ljudi). Ovde se održavaju predstave na istorijske teme, koje izgledaju naročito uverljivo, jer tu nema potreba za dekoracijom.

Takođe je vredno napomenuti da turisti mogu uživati u pogledu na veličanstvenu panoramu grada sa vrha tvrđave.

Arhitektura grada Herceg Novog i tvrđava se razlikuju jedni od drugih, ali u isto vrijeme tvrđava Kanli Kula organski se uklapa i čini grad istorijski jedinstvenim i originalnim.
 
Kako doći do zamka Kanli Kula?

U Crnoj Gori, možete doći do Herceg Novog, a posebno do tvrđave Kanli Kul na nekoliko načina i sasvim jednostavno.
  • Prvo, možete doći autobusom iz skoro bilo kog grada u Crnoj Gori, koji se nalazi na obali (Budva, Tivat, Kotor, Bar) i iz centralnog dijela (Podgorica, Nikšić, Cetinje). Vrijedno je reći da je ovo najpovoljniji način putovanja prema Crnoj Gori, ne računajući autostop.
Pogledati raspored autobusa u Crnoj Gori za svaki dan možete ovde:
  • Drugo, možete doći do zamka iznajmljenim automobilom. Kompanija za iznajmljivanje moći će dostaviti iznajmljeni automobil ili odmah do aerodroma (Tivat ili Podgorica) za vaš dolazak ili do mjesta boravka u Crnoj Gori. Prednosti ove opcije su očigledne - izaberete rutu, vreme odlaska, gradove koje ćete posetiti, vrijeme razgledanja i istorijska mjesta tokom putovanja.
     
  • Treće, možete uzeti taksi do tvrđave. Jedina stvar koja može da uplaši je cijena transfera. Pre nego što naručite taksi, možete videti približnu cenu putovanja ili fiksnu cijenu transfera (u zavisnosti od mjesta odlaska) na našoj veb stranici ili preko našoj besplatnoj aplikacije "Vodič kroz Crnu Goru" na Google Play.

Lifehack: Uvek pamtite o trajektu Kamenari-Lepetani, koji je alternativni i kratki put za Herceg Novi. Cijena za auto je oko 5 eura po automobilu, ali put traje znatno manje (razlika je oko 1 sat).

Tvrđava Kanli Kula je otvorena i dostupna za posjetu samo tokom turističke sezone (od maja do septembra) svakog dana od 9:00 do 19:00 sati. Ulaz na vrh tvrđave je 2 eura (djeca mlađa od 12 godina - besplatno). Doći do tvrđave možete na dva načina - preko severne kapije, koja je otvorena kasnije, kao rezultat rekonstrukcije austrijancima severnog zida (od autoputa), ili kroz malu južnu kapiju Starog grada, do koje vodi mnogo stepenica.

Tvrđava Kanli Kula danas je jedna od glavnih gradskih atrakcija Herceg Novog. Ovaj zamak u Crnoj Gori - divno mesto koje vredi posetiti, i sa porodicom i prijateljima. Ovde se jako oseća srednjovekovna atmosfera, a istorija prodire skoro na svakom kvadratnom metru. To je zaista vredi bar jednom doći, lutati galerijama tvrđave, otići na vidikovac i uživati u fantastičnim panoramskim pogledima na cijeli grad, Bokokotorski zaliv i okolinu.

Pogled s tvrđave Kanli-Kula u Crnoj Gori

Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter


rs
Ostavi komentar

Kao i strana, podelite ga sa prijateljima

Ostavi komentar

Takođe pogledajte

Još više objekata i mjesta u Crnoj Gori u istoj kategoriji

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY